30 Mac 2011

ASAL CERITA HANTU KAK LIMAH




awal 70an. satu penempatan baru telah di buka lebihkurang 4km dari kampong aku. dahulunya kawasan itu penuh dengan lombong tinggal dan ketika itu telah ditebusguna dijadikan kawasan penempatan baru untuk menampung sebahagian besar dari penduduk melayu yang semakin meningkat di kawasan selatan ipoh ini. (melayu di sini aku satukan antara bugis jawa boyan mendeling dsbnya).


untuk sampai ke kawasan kampong baru ini kita harus melepasi semak samun lombong tinggal dan 4 jenis tanah perkuburan. mula-mula tanah perkuburan Islam selepas itu jiratCina di ikuti dengan kubur hindu dan akhir sekali kami panggil kubur tiada bertanda kerana di situlah tempat perkebumian mayat-mayat yang tiada di claim atau waris di hospital atau rumah kebajikan. ada yang menceritakan kubur ini tidak di gali dalam menyebabkan anjing2 mengorek dan melarikan kepala lutut atau tulang kaki mayat yang ditanam cetek itu. itu di tahun 70an. mereka tidak peka seperti kita rakyat bertamadun tinggi sekarang.

amat payah bagi mereka yang tinggal di sini jika tidak mempunyai kenderaan. tiada bas atau teksi yang mahu masuk ke ke kampong ini. bayangkan kesusahan mereka ingin pulang ke rumah di waktu malam. nama kampong ini ada disebut di dalam film hantu kak limah tetapi hanya pada background dailognya sahaja ketika Usin mencari Che Nin di belakang warung Pak Jabit.

kisah hantu kak limah bercambah dari kampong ini. nama makcik ini bukan kak limah. namanya sangat indah tetapi tidak perlulah kita mengetahui nama sebenar itu. makcik ini tinggal di hujung kampong bersama suaminya yg sangat pendiam sehinggakan di hari kematiannya suaminya hanya duduk diam tiada memberi apa2 reaksi. orang kampong beramai-ramai menyempurnakan perkebumian makcik ini.

selang beberapa malam setelah jenazah beliau selamat di kebumikan, beberapa orang kampong mula telah terserempak dengan jenazah makcik ini dengan rambut mengerbang berjalan mencari jalan balik ke rumah. tangannya mengapai-ngapai memanggil nama suaminya. seram citer ni. aku yg tengah menulis ni pun sekalisekala melihat ke belakang aku takut ada yang mencongok duduk kat tingkap melihat lak hish seriau dah nih! kerh kerh kerh!

orang kampong mula bercerita. mereka semakin takut kerana setiap malam pasti ada yang terserempak dengan hantu ini. mereka berbincang dan keputusan di buat untuk memanggil bomoh supaya mententeramkan keadaan. berbagai bomoh dipanggil namun hantu makcik itu tidak dapat di halau malah semakin dirasai kehadirannya berdiri di tingkap-tingkap rumah penduduk kampong memanggil nama suaminya!

seorang kiyai di panggil dan beliau mengajak mereka supaya pergi ke rumah arwah untuk berjumpa dengan suaminya itu untuk memaafkan segala kesalahan yang arwah telah lakukan jika ada. ketua kampong bersama anakbuah berramai-ramai pergi ke rumah itu dan berjumpa dgn suaminya dan menceritakan keadaan yang telah menimpa arwah isterinya itu dan memohon beliau supaya memaafkannya.

setelah di beritahu oleh kiyai itu barulah mereka faham bahawa arwah telah menggunakan ilmu hitam untuk menundukkan suaminya sehingga bingung dan rohnya kembali untuk memohon maaf. namun tiada kemaafan yang boleh diperolehi kerana suaminya sudah hilang akal tiada faham dengan keadaan di sekelilingnya. azablah roh itu tiada diterima bumi kut.

aku masih kecil lagi ketika insiden itu berlaku dan tiadalah aku tahu dan ingin tahu ketika itu akan kesudahannya. mungkin aku terlalu takut.





sumber cerita di atas, dari mamat khalid. ntah betul ka sik.. heeee. emel 4ward la katakan~


aa~paling gelik hati, cdak pelakon ya ada fb oo~






pelangi: siyes best cerita ya^-*

29 Mac 2011

perasaan yang paling bahagia dalam hidup apabila....

 ♥ tidur lewat
 ♥ pakai jeans
 ♥ disuka dan cinta dibalas
 ♥ senyuman dari orang yang special
 ♥ ketawa sampai sakit perut
 ♥ mendapat hadiah yang tidak dijangka. SUPRISE!!!
 ♥ tidak mengingati bila kali terakhir menangis
 ♥ tengok gambar masa kecil
 ♥ apabila seseorang berkata tidak mahu kehilangan kita
 ♥ orang cakap kita cantek/ hensem
 ♥ makan makanan yang kita idamkan!
 ♥ ada kawan baru
 ♥ bercerita kisah sekolah
 ♥ diberitahu orang yang kita risaukan dalam keadaan OK
 ♥ apabila seseorang cakap kita wangi:)
 ♥ dengar fav song~
 ♥ terima surat yang pakai tulisan tangan~
 ♥ siap buat karangan
 ♥ apabila orang ketawa dengar kita buat lawak
 ♥ senyum
 ♥ tahu tajuk lagu yang kita dengar
 ♥ siap2 untuk pergi bercuti
 ♥ SEDAR BAHAWA HARI INI HARI JUMAAT~ ! yeye~










rawat hati kerana hati raja kepada kita. jika raja sakit, rakyat jelata turut berdukacita


selamat malam




ngan kak ju~
saja letak gambar tok, sebab nya jak pembaca setia belog aku.
asal masuk ofis pagi2, nya mesti tanyak
"ada update baru su?"
thanks kak ju sayang~





28 Mac 2011

orang yang tidak senyum umpama batu nisan






asssalammualaikum~
28032010
8.01 pm

hari tok baru balek dari kuching
kira mok update mok cerita pengalaman la kunon tek
keseluruhannya, aku adalah salah seorang hamba Allah yang terpilih dan sangat istimewa terpilih attend kursus bagaimana nak menjadi pekerja wanita cemerlang. kursus disampaikan oleh DR ROBIAH~


glemer u penceramah tok. selu masuk tv dan majalah. kira sama la kedak aku, glemer sebab muka salu masuk fesbuk dan blog. (eww~)


walaupun baru jak mengenali Dr Robiah tok, nya macam best. siyes best. senang akrab dengan orang. nya suruh orang panggil nya dengan gelaran 'UMI' so sweet~

sepanjang aku hidup selama 24 tahun tok, tok la kursus yang paling9 best aku attent. nya sik pakey slide. just talk dan act~ 2 hari kursus nang sik boring. banyak yang aku belajar dari nya. kalau mok huraikan, entah. sik dapat aku ungkapkan dengan menaip camtok, cos semuanya dah simpan dalam palak, dan perbaiki hati. kalau dengar nama doktor tok bagi ceramah cepat2 pegi!



tok gambar bersama UMI Robiah

*bangga*



sungguh mesra manusia tok.:) 
umur dah 60, tapi mok tengok, awet muda. sebab nya suka SENYUM. nya cakap,

"sesiapa yang tidak senyum,umpama sebuah BATU NISAN" 

"jangan mati kalau belum mati"

"orang yang tidak senyum, selama seminggu, mungkin akan menghadapi

penyakit kemurungan dan boleh jadi GILA"




oh tidak!!

k aku senyum!!!!!!!!!!!


^______________^


so aku SENYUM
(tapi kalau salu juak senyum, boleh jadi kepak pipi o~)


dan aku tertarik beli buku

RAWATLAH HATI.
PENULIS: DR ROBIAH


siyes best. pakey rawat hati korang~:)

dah baca ckit2, dan antara yang aku ingat, 

"Sesungguhnya dlm tubuh kita ada seketul daging.jika baik,baik lah angg0ta tubuhnya.dn jika r0sak.r0sak lah semua. Ya lah hati"

dan buku tok adalah sebagai "ambulans" untuk rawat hati



kalau aku da baca gik, aku akan kongsi apa yang perlu. sik perlu beli.. hihihih


k. habis cerita pasal kursus. dan aku lupak lontarkan pertanyaan dengan Dr Robiah,

"Umi, bagaimana kalau, kita belajar sesuatu, macam attend kursus macam ni, kita hanya sedar hanya hari ini sahaja, dan esok, dah tak sedar lagi, masih lagi buat kesilapan yang sama, kira macam, masuk telinga kiri keluar telinga kanan.."

ya lah bunyi soalan aku.
harap dr. Robiah baca belog aku. 
hahahhahahaha. *mimpi*


rakan seperjuangan
*jum peluk jibril*

k. kisah 2

KUCHING
3 tahun aku sik jejak kan kaki ke ctok
tempat aku membesar menjadi seorang remaja
terima kasih


*nampak tinggi walaupon tinggi hanya 10 kaki.* err~




KUCING besar. setiap kali lalu cya, genti orang sebok mo bergambar kat pusak besar. 
pahal?
kiut glak ka pusak??



ini bukan HANA TAJIMA, tapi kamek! ;) nice try!~ nama pesen tok


PESEN SUKA SUKI AKU MPUN

kat waterfront kuchinG~ malam2 cantek, tapi tempat tok ada yang salah guna.oh tercemar~







bandaraya Kuching~
cantek




bila la mok gi ctok gik...



sempat soping cuci mata jak~
PAKAI TEKSI
sik perlu mark word ya




jumpa boyfrend baru
DARWISH~
^-*
miss u~



last
balik MIRI sudah!!~

(pelek sik plek? orang tenok aku semacam kat epot kuch)
kmk cakap, .." bukan.. bukan.."
bukan apa?

*senyum*
perasan


dan aku jalan2 sorang2 keliling epot, sebab saja boring
dan ada jak soklan cdak yang aku sik kenal

"dek, bunga betul ker bunga palsu?"  PALSU LER~ aku jawab
"pewwi.. cantek bunga..." BUNGA JAK?~ selambe
"bunga-bunga matahari, harum mekar...alalala... (time kat mekdi) - *senyum* NYALAH YA
*flower......mami, flower.." *cubit pipi biak ya* YES, FLOWER, BEAUTIFUL kan? (nada comel ckit sebab budak)

malu? sik la... k pa malu, bukan sik pakey baju pun.. tampil pelek untuk keyakinan yang lebih tinggi! 
waahH~!



yang paling best~
tiada unsur seksi di sini

kali pertama mandik swiming pool
yerrr

cali~

(sik boleh bagi besar sebab cali~)
*tetak*
hahahah~
SIYES BEST GILA!!!


 dan last~ kuching is boring when here is nothing~


berkecamOk ayat aku. hahaha



sik pat tengok cermin!






PELANGI:  buat sesuatu kerana Allah, ikhlas. nescaya, segala perbuatan akan menjadi ibadah dan akan dipermudahkan semua nya dan sentiasa ingatkan orang lain untuk mengingati diri sendiri.

camat malam

I LOVE U

(Dr. Robiah selalu suruh ungkapkan kepada sesiapa sahaja)








25 Mac 2011

review cerita~ salaam namaste

hai~ malam tadik aku tenok cerita salaam namastey~ cerita lamak la kira nya tek, tahun 2005. aku teringin mok tenok sebab ada manusia cakap cerita ya best. lagu nya pun best. so aku take time ckit mok donload cerita ya selama 2 hari. fuh~ akhirnya... complete juak.

so, aku tenok. tenok punya tenok, dari kol 7.30 smpey kol 10.30 malam~



cerita ya mengisahkan tentang sorang lelaki nama nick (saif ali khan) dengan sorang pompuan ambar (preity zinta comel) pasal kehidupan dak 2 ya di melbourne~


kerja si ambar tok adalah seorang DJ radio salaam namaste, dan nick tukang masak. suatu hari ambar kenak temubual nick sebagai salah seorang tukang masak di cya. di cya lah cdak berkenalan. suka bergaduh. lamak2 jatuh cinta. nang camya~ 5 hari jak kenal, lalu jatuh cinta. simple~ jatuh cinta boleh terjadi dalam masa sesaat pun boleh.~adoi~


cdak tok pelek, sik percaya kan perkahwinan. sebab bagi cdak perkahwinan menyusahkan hidup cdak. dan anak-anak make life them CRAP!~ sangat pelek~

sidak ambik keputusan mok diam sama without kahwin. sepanjang diam sama ya, banyak perbezaan antara cdak yang cdak sedari, tapi mun dah cinta suma suka. lamak2, tang ada la si ambar tok pegenen~ marah bena sim nick tok sebab bagi nya anak menyusahkan . crap kata nya. dan menimbulkan pergaduhan antara cdak. lalu suruh gugurkan kandungan. kill the baby! ! kata nick~ kejam

so, pergi la ke hospital , tapi ambar sik sampey hati mok gugur kan baby ya. sebab naluri seorang ibu. walaupun dolok nya nang sik suka baby, dan ada baby~ tapi dah ada, nya terima. so, dak 2 bermasam muka la. sik da bertegur sapa. dah besar dah perut si ambar ya, nick ya maseh lom pat terimak. ambar sorang2 mengharungi hidup sorang without boyfriend dan family~tedah. sampe la sigek masa tok nya tiba2 touching pasal baby~ dan mok berubah dan melamar ambar sebagai wife. tapi tetiba nya macam dengar2 ambar ya mok kawen dengan best friend ambar ya. kecewa la si nick ya. ya la.. dah macam di ambik orang baruk nak sedar. LOL.


tapi yang sebenar nya, yang kawen ya bukan ambar dan kawan nya. salah faham. kawan nya kawen dengan orang lain. so, bergaut la si nick tok nak melamar ambar ya, nya bercarik ambar melalui siaran radio salaam namaste, so ramey la orang tolong cdak carik kan ambar. jumpa2 mnok melamar dah, tang ada ambar mok beranak. nick bawak terus ke hospital dan melamar nya cya. happy ending, lahir anak kembar:) sweet~;)


cerita tok pelek~ tapi memang ada orang cmya, sik cayak dengan perkahwinan. bagi cdak perkahwinan ada lah satu ikatan dalam kertas jak. ya tanggapan orang barat lah. 





Pelangi: aku bagi 3 per 5 bintang untuk cerita tok. suka tenok priety zinta lam cerita tok. kiut glak2. gebu~ aw~ tapi cerita hindi kinek tok dah menyerupai cerita barat nun~e.. terok.~ sekian.







23 Mac 2011

PERKARA POMPUAN TAK SEMPAT NAK CAKAP AKU MESTI CAKAP~!!

boring polah keja. jenjalan lah aku ke belog orang. dan semestinya belog fav aku. tok wan:)


nya share sumthing




pasal


Dahsyat sungguh pompuan ni...banyak perkara yang mana perempuan lebih suka difahami secara tersirat. ye ke tak sempat bagitau? silakan baca. 

1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya. 

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf. 

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan). 

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain. 

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!! 

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian. 

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut, jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan, dia akan lakukan apa saja. 

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya, biarkan dia untuk seketika. Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan, cubalah tegur dia perlahan-lahan. 

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa. Muzik, puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka. 

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna. 

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita. 

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telefon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat, tetapi sebaik saja ganggang diletakkan, dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit, semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut. 

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita. Jadi jangan senyum sebarangan. 

14. Jika kamu menyukai sorang wanita, cubalah mulakan dengan persahabatan. Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam. 

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar, tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu. 

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu, teruskan usahamu untuk memikatnya. 

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya. Tanya dia sendiri!! 

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta, dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal. 

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis, cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta. 

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar, benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian barulah dirinya sendiri. 

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!! 

22. Satu ucapan 'Hi/Assalamualaikum' sahaja sudah cukup menceriakan harinya. 

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui. 

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik. 

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi. 

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati.. 

27. Senjata wanita adalah airmata!! 

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya (hadiah, bunga atau sekadar kad ucapan romantis). Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati. Dengan ini dia tak akan ragu-ragu terhadapmu. 

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya. So, kalau nak memikat wanita pandai-pandailah... 

30. 
ada wanita yang kurang berani bercinta dan memerlukan seorang yang berani untuk bercinta



31. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa. 
Note: tidak semestinya 31 perkara diatas semuanya wujud dalam diri setiap wanita..tapi zaman sekarang ni lelaki pun ramai yang 'apply' perkara-perkara diatas tu.....





credit: tokwan & sk


hai
*kamek boring keja ritok. tenok muka boring tadik*








PELANGI: aku wanita, setuju perkara di atas!:) sambung polah keja loks. 

JUST PICTURES^^.

piss^^


 

anak buah^^,



pengantin like princess:)



babuk, n angah:)




 me^^


kliks~

satey sipitang..yum yum


 sipitang sabah, i'm here


ala... lom ready makcik? :P

tenyum:)


PELANGI: malas mok polah kerja. keja banyak sekali nih!!!!!!~

17 Mac 2011

assalammualaikum

simple update lo~


hai..
eh silap
assalammualaikum kan lebih baik

Mr lappy kurang sehat, so maseh kat pusat pemulihan. alahai. sedeh nya.. terasa kehilangan gila
nya lah teman dikala aku kesunyian...cewahh...

so, aku pakey lappy sepa? oh... lappy pinjam.. hahah. dan perkataan pinjam ya mengingatankan aku pasal BUAT KERJA. aku baruk ingat yang niat aku mOk sambung buat kerja yang lom2 settle kat ofis tek. adoi~ sampey makan pun sik sempat.

k. buat keja lok.

akhir kata

selepas hati, gambar lebih pandai berbicara daripada kata-kata=)
dan kata-kata ada kalanya palsu semata-mata

wajah tahan tetak sebab ada benda cali.

di depan rumah yang dibuat oleh orang buta.wow~
*kagum*
semoga pakcik sehat sentiasa..AMIN





PELANGI: sentiasa bersyukur dan cinta dengan kerja, tapi mesti ikhlas:)

















Nurkilan Pelangi Nok latest !!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...