30 Julai 2009

walk to remember




sekian lama...
dengan wajah baru blog ku...
semangat ku berkobar2 utk berkongsi perjalanan aku ke sebuah tmpat yg lom pernah aku jejaki.
perjalanan itu adalah salah satu drpada tugas aku sbgai seorg pkerja.. may be yang terakhir utk ku merasainya

marudi..welcome2...sebuah daerah kecil yang terletak dimiri.sebuah daerah yang dapat ku komen kan, kecil,kemas, teratur, bersih dan lain2..

WELCOME TO MARUDI


keberadaan aku selama 4 hari 3 mlm di marudi ku rasa mok bercerita ttg bndr marudi.may be da nk sik penah pegi kot.

dari miri ke cya, ambik masa 3 jam mun pake express..jauh oo..,mun pake keta, sejam setgh jak..tapi berasa juak badan dengan jln raya yg belum diato.

that day, khamis, 3 ptg,aku bersama kak ju memula kan perjlnan ke marudi dgn express..

keterujaan a
ku ada la kit..sik penanh pgi cya bah..huhu




aku sempat berposing gedong xda org tek dlm express miri-marudi

phm2 jk perasaan ya.hee
lama ya bkn main lama..bygkan 3 jam..pa mok plh? nasib bait ada hp, pat juak dgr lagu..
sepnjg perjlnan yaa, aku teringat kisah org salu pdh, ada nmpak boyak@buaya kat sungai yg dilalui..tercarik2 juak aku...xda pooonnn..maybe boyak tdo tem ya.huh.

smpe jk di marudi, aku berambeh la di rmh kakju yg sememangnya ank jati marudi..

keesokkan harinya,misi yang sebenar bermula. aku n rakan sekerjaku bersiap sedia ke kmpg Benawa, sebuah kmpg pedalam di marudi.nang dlm.nak ke cya mkn masa sejam setgh.. suasana sik boring mena krn ditemani rakan setugas nak gila2..mcm2 jk olah cdak..tdo? bkn nya ndak gik



p/l: jgn mare kak kiut n abg ensem..klak knk jual..hahahaha..boring gler lam express..sik tauk nk plh pa..so....

KLIK2





smpe jk di kmpg ya..


gmbr semasa di jeti persinggahan expres kmpg benawa


mmg sunyi, sebuah perkmpgan islam yg terletak ditgh2 hutan..cantek, bersih, n no wonder kmpg ya penah jd kmpg terbersih..



aku terpk, cmne cdak dpt hidup kat cya, dgn karan, air pun ssh nk dpt.. ne ndak kebykkan muda mudi berhijrah ke bndar, para pendidik pun byk nk sik tahan mun diam kmpg ya..
dan hanya tgl org2 tua dan kanak2..
keramahan pnduduk kmpg terserlah..dgn jamuan dan pertolongan yg cdak brik...besa la org kmpg.semangatt...

keletihan terpancar diwajah dan susuk tubuh para officemate aku...hmmlom gik plh kja tem ya..dah nk molah aksi cam tok..huhu...

berbalik pd misi asal, aku dtg untuk kerja..~~~~~keja..kja
aku bersiap sedia untk kerja..wjah kesemangatan ku terserlah...



aku seakan-akan gadis cuci yang sedang memegang penyapu dan alatan pembersih..ngeh3..SEMANGAT!!!


sedang berdiri eksen menunggu express balik ke bndar marudi..lamak nya.


dan hari ke2 di kmpg Benawa, marudi..berlangsung nya program yg dianjurkan...aku yang berpakaian ala pengantin (ada org kata la..bkn aku nk perasan)hahah.. sempat lagik berposing berbackgrdkan sawah padi dan sedikit org bujang kmpg yang terselit difotoku.sungguh tidak malu.~~~




selain urusan kerja. aku sempat dimbak raOn oleh kak ju..raOn2...tgkap2 gmbr..



tOk la tmpt yang aku lawati




tok la taman marudi..ntah aku pun sik tauk nama saintifiknya...cantek kan?sepa kata marudi xda pa2?????





DEWAN SUARAH MARUDI
terletak bawah tanah
cantek..cantek dari dewan suarah miri..huh..macam istana..

TAMU @ TAMUK marudi
cantek juak..kedak istana juak kan???


SIMBOLIK acara tahunan marudi..REGATTA MARUDI...yoh.
.cam minah inDON jk bergmbr ya..sepa ndak ya ka..(ngeh2)


ahad, 3 ptg..aku berangkat blit ke kmpg halamanku...wahh..rindu bangat ngn miri wlaupOn 3 hari ku meningalkan.
letih n lelah eboh dikira..sememangnya....................aDuh2....sOk nya aku knk keja...letih..

dan hari esok adalah hari terakhir aku di cmpny ya..aku akan pergi membawa diri ke tmpt baru..
sedeh ya mmg sedeh, dah hmpir sthun aku bsama cdak, rapat cam sebuah keluarga..tapi..life must go on..aku knk cari pengalaman baru yang lebeh membina.
n jika ada rezeki aku di cya, aku pasti ada...

babai..

aku pasti akan cerita kan kesah aku di tmpt baru...
go go su






11 Mei 2009

DISEBALIK TABIR KONVOKESYEN POLIKU ke 17

MySpaceMySpaceMySpaceMySpaceMySpaceMySpaceMySpaceMySpaceMySpaceMySpaceMySpace

Dear blog..


Setelah sekian lama aku melayan kemalasan dan kebizian aku, akhirnya ada juga masa yang dapat aku luangkan untuk ku coretkan dalam blog ku…MySpace

Kelihatan ada sarang labah2 yang membuat perkmpungan di blog aku ekoran daripada sekian lama tidak diupdate..MySpace


Banyak yang mOk aku ceritakan…

Tapi yang paling menerujakan aku ialah cerita tentang MAJLIS KONVOKEYEN POLIKU YANG KE 17 yang baru berlangsung pd 6 MEI 2009 bertempat di STADIUM PERPADUAN..





ADUH..skema nya aku berbahasa demikian..aku ingt, tok karangan spm ka???

sik perasan juak aku..heeeeeeeeeee

corat-coret bermula..


DISEBALIK TABIR KONVO POLIKU YG KE 17


Kisah bermula, aku smpe di kuch pd mlm sbtu,awl…….aku sik suka awl, cos xda pa mok plh…semadi tiket hariya jk ada… waaaaa.. aku dismbut dgn red carpet (perasan) oleh usu ku.. Smpe2 dirumah, tdo….


the next day, sahabatku hana plan nk ajak kua,bli baju k konvo..aku melonjak gembira kerana xpelu la aku dok umah dalam keboringan…

Tem ya adalah pertemuan aku ngn ham dan baby setelah hmpir setahun sik jmpa..tetak jak keja lam keta.so hepi lo..MySpacemun ngan hana ya boring dah aku jmpa..heeeeeeeeeeeeeee.xda la…

Bersama-sama, hana, baby, ham, dan diiringi kakak hana..mencari the best of blous for hana..mesti la org nk nmpak bergaya dihari bersejarah tem konvo nak..


pusing cya, pusing ctok, akhirnya jmpa… cantek la juak…TAHNIAH HANA…Ngeh3..

tok la hasilnya… (anda sendiri la menilainya..afudi hana hantar ke 3333) ngeh3333333MySpace


isnin


hari tok, cdak abg aku dtg bersama wife,anak2 dan mak n bpk mentua..

and, that day juak is the first time ibu ku berjumpa ngn besen nya yg dtg dr Perak..

suasana meriah dirmh usu ku amat dirasai sekali..maklum la..org rame kan



selasa


pada hari tok, berlangsung nya RAPTAI KONVO..n pertemuan ngan kawan-kawan lain..ckit jk yang berubah, dan byk yng maintain jak..

ada yang dah kurus, ada yg mkin berisik, n da yang berbadan 2 dah….so sweettt..MySpace

tapi yg pling aku sik perasan yg hana dah kurus????? Org lain tego bruk I perqsan u…

Selalu juak jmpa di miri, sik perasan pun..TAHNIAH HANA… ngeh4.aku sik merati kau bah…hahahaha

bleh jdi model slim world pastok..hahahaha


raptai ya di uruskan oleh para pensyarah..kelihatan encik yang sedang mencekik pinggangnya berdedikasi menjalankan tugas....tQ krn melanarkan majlis ini..:)MySpace



pada raptai ya, aku dikatakan over dlm berpakaian..over kah aku???pelbagai soalan yang menyindir aku..tapi aku sik kecik ati…hahhhaahaha..coz aku hepi…

“g cne ktk su” aku menjawab.. « g dinner « heeeee

“kedak bju org arab jak”..”besala la……import…


dan lain2...

Aku rasa besa jak..pakaian yang sik dirancang..aku rasa aku simple..dgn tdg aku,baju, seluar, yg sik diiron pun..simple kn ???

Anda sendiri dpt menilainya…MySpace




Apa-apa pun…


..tapi aku sik kecik ati…hahhhaahaha..coz aku hepi…jmpa kwn2..jmpa org yg aku suka tga, bertnyakan kabar..p sikpat loya pjg2..MySpace



di sebalik tabir raptai tok juak, baby dtg ahe coz ada exam..besa la miak U bh…


Suasana di stadium, nasib ada ekon, tapi di lua nang panasss gilerr..tapi..posing tetap ada..



Lama punya tgu..tgu.. ahernya habis dah rehesel…

Esok hari adalah harinya..


RABU..


Bertarikh 6 Mei 2009, berlangsung nya hari bersejarah 4 aku dan kwn2..

Mengenakan jubah biru …sik bertopi, sungguh sik stail..tapi bermakna..

Mun dolok, aku hnya jadi ajk jubah, tapi skrg, aku la yg memperagakannya..TAHNIAH SU..ngeh3






Suatu perkara disebalik tabir konvokesyen tok, jubah hana..yes..hana lagik, spoil..Hahaha.gelik nya ati aku…jubah nya xda laen kunin kat dpn..nang kurang asam juak org bgi jubah salah ya..p xpa. lain dr yg lain ntah dri poli ne nya ka…p xpa, unik..


Berbaris pjg..punya pjg..lama punya lamak…akhirnya perarakan graduan bermula….masing-masing dengan kasut hitam sama hitam melangkah masuk dgn kontrol nya.. "KASUT SAMA HITAM, HATI LAIN-LAIN",,,,,,


Majlis bermula..

Persembahan diadakan, koir, nasyid..n koir ya, maiming jk upa..huh..molah aku merepak jak tgaMySpace..nasyid ok…teringat zaman muda tem sekolah agama lok..huhuh..

Lamak juak tgu giliran ke atas pentas..loya punya loya, gmbar cya ctok, smpe kasut pun nak digmbr…



Akhirnya..tiba la giliran jabatan perdagangan DPM ke ats pentas utk menerima pengiktirafan..

Nebes…



Sorang demi seorg melangkah….(sila rujuk video di bwh)


video

Aku melangkah dgn controlnya..(tkut gugok ka pa ka..)..tga la..betapa laju nya aku berjalan..ntah sempat ndak ka cmereman ya ambik gmbr..phl la aku laju glakk….mun dpt diputar blit saat ya, bes juak,jln aku slow2..tdg ya leh aku ato kit..

Heee..sik masuk kedlm glak bha…ee..geram nya aku…


P xpa..


Sesmpe juak ats pentas, pemberi folder ya, ntah ku lupak nama nya..mengucapkan..

“tahniah suhana…” aku hanya mampu tersenyum…

Yeahh..cmne nya tauk nama aku??hee…mesti la tauk…dah nama dianounce..aduh2

Lepas aku menerima, aku berjln laju…laju punya laju…


Tiba-tiba…aku mendengar…

« kak su…kak su… tga ctok….. »


Oh rupa nya, junior-junior aku merangkap penyokong aku yang mok ambik gmbr duhal…

Aku pun benti kejap dgn senyuman…klik2..tersipu-sipu malu aku eyhh..

Aku pun kmbali ke tmpat dok aku..huhuhu.


Fuh..lega………ahernya selamat di ats pntas ya……

Akhirnya, majlis menghampiri masa tamatnya…… suma graduan dan penonton kat cya menantikan gimik yang dipdh2 oleh mc ya tek…ingtkan gimik nak MC ya nk bgi ucapan ngan anak nya tek..rupa-rupanya....



Rupa rupa nya…. Video (GIMIK KONVOKESYEN POLIKU KE 17)


video



Moment tok la paling best aku rasa..mekorg disuruh menikam folder ke ats.


Memang bahaya alu..


mun knk palak gne?dah keras..ya la..len kali polah la topi..pat tikam2….alhmdulillah…xda yng tercedera…MySpace

TAPI…..BESTTTTT…moment tok la aku rasa TOUCHING….meriah…bena sik?


(sila rujuk video)

Dah abis mjlis…


Disebalik tabir tamat majlis bemula…

Kelihatan masing-masing tercarik2 keluarga untk meraikan kejayaan yg sik seberapa ya…Alhamdulillah..aku cpt juak bertemu ngn klga ku, sik sesat..sik cam nsb kwn ku sorg, lamak nya crik, ahe nya, jmpa juak..


Menungguku, ada ibu, abg, n kakak ipa…yohh…memberikan patong POOh yang aku sik minat,p ok la..besar..syukur2..dan sejambak bunga dr abg ku..

TENGKIU……………………………….ya pun sik supprise..da ka bli dpn2 aku..huhuhu..


Hadiah dr org lain??...hampeh..xda.

Aku sik melepaskan peluang dgn ambik gmbr…berbackgrdkan bas poli…

Hahhahaha..sik kacak alu…tapi ok la…ada juak kenangan ngn bas poli…

Selepas bersalaman ngn baby, hana, aku pun blit…dan terkilan juak coz sik sempat jmpa ngn dak kwn lain, maybe dah blit…

Dan ya menandakan majlis untuk graduan berakhir…hari yang dinantikan oleh aku dan kwn2..cdeh..MySpace




HOPE 2 SEE YOU AGAIN FRIENDS…


bila ndak ka kita akan jmpa gik…babai…

seMOga pertemuan kali tok bkn pertemuan yang terakhir,

seMOga kejayaan kali tok bkn kejayaan yang terakhir..blaja la lagik..sak pat konvo gik..hee…CHEWWWH

TAHNIAH….coz kita dpt habiskan diploma kita..MySpace


BUAT MIAK DPM2..


3 thun bersama torg..best..dan apa yg dpt aku simpulkan,

sik knl maka sik cinta….

wlaupun nampak sombong, pendiam, laser, penganok, sa kacak @ ensem...org yang knl torg akan lbih mgetahui..

tapi…best kwn ngn torg…MySpace


for kwn2 ku nak sik g konvo ya…UGI torang…bila lagik kita nak jmpa, mun bkn tem tok….


KEEP IN TOUCH..


Berakhir la kesah disebalik dan dihadapan tabir KONVO POLIKU..


Thanks POLITEKNIK KUCHING SARAWAK, tmpat aku menuntut ilmu, dan tmpt aku temu ngan kawan2 ku….dan tmpat yang penuh dgn hantu..ngeh3…takut………………………………………………


Dan kesah aku di kuching pun berakhir…khamis mlm, aku meninggalkan Kuching yang penuh dgn kenangan.dan aku mbeli baju kuching sebagai kenangan..yang aku rasa org kuch pun xda bju kuching ya…




Maybe tok kali terakhir aku g kuch, xda pa yang tertinggal kat kuching,kecuali………………………………………………….

Kecuali …………………………….


BERUS GIGI aku yang tgl kat umah usu ku…hek3……………………………………………………………:P MySpace





DISEBALIK TABIR DIRIKU SENDIRI:MySpace

- Aku sik suka k tudung puteh

- tudung puteh ku tgal kat miri ndah..so..tpaksa pinjam ngan kakak ipar..mcam2..

- Aku k tudung kedepan glak…wa….aku sik sukaaaaaaaaaa……………

- That day Aku k kasut n baju baru….heee.aku rasa suma org cmya..

- Kaki aku meletup @ melecet knk kasut ya..huh..

- aku k keronsang butterfly besar..cantek..p sik Nampak..lam jubah kan


Sekian…………….


TAHNIAH buat aku sendiriMySpace

p/s: thanks 4 reading..jgn lupak bagi bunga kat ats k..heee...^_^


Nurkilan Pelangi Nok latest !!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...