18 April 2011

nasihat kepada budak mok sambung belajar

assalammualaikum


camne dengan hari torang haritok? OK? or bad day? biasalah, hari Isnin, hari yang kurang digemari orang.. pelangi harap hari torang sentiasa macam hari Jumaat, sabtu dan ahad. hari kegemaran ramai. 

mok bercerita kat sitok boleh??


haritok, aku terkenang dengan sigek tajuk perbualan.. pasal budak-budak lepasan SPM mok sambung belajar. ye lah,FYI, biasa nya, kat tempat kerja aku, ada lah bantuan dari segi bantuan sambung permulaan belajar. so, aku tauk la cdak mok sambung belajar cne. 


dan sangat panas hati dan terkilan bila tauk, kebanyakkan sidaknya yang terima tawaran sambung belajar di KOLEJ SWASTA yang konon nya padah dirik KOLEJ KERAJAAN. eh, hello orang kaya.... kalau mok maju bisnes plis jangan menipu. walaupun ya merupakan kolej KERJASAMA, tapi tetap swasta. beribu-ribu mok bayar yuran. 

dan sangat amat menyedihkan lagik, mostly sidak yang dapat tawaran adalah golongan luar bandar, dan kebanyakkan nya baoak kerja PETANI, BURUH. dan kerja biasa2 aja. see? tauk lah nak, sidak nya ya, kurang pengetahuan tentang sambung2 belajar tok. so, sidak terpaksa pergi lah hantar anak ke cya. mungkin sebab terlalu teruja anak dah besar dan berjaya. 

ya lah rasa mak bapak, walau pun hidup susah, mun anak mok sambung belajar sidak hantar, sebab sidak sikmok anak-anak hidup susah macam sidak.sidak sik mok kemiskinan diwarisi.. dan maok anak-anak berjaya.

tapi pak cik, mak cik, swasta ya mak cik, susah kitak kelak mok bayar yuran. ya juak si anak ya degil mok pergi, sebab alasan takut sik kan dapat tawaran di sine-sine lagik. walaupun ada bantuan PTPTN, semua duit abis pakey bayar yuran. ne gik nak bayar  sewa rumah, yuran asrama, makan minum? dah ya, mintak mak bapak kirim duit? yang pendapatan cukup2 makan jak? 

adik, kitak tunggu jak, pasti ada tawaran lain, kalau kitak ada apply, kesian bapak ktk, carik duit, piker gik hal belanja ktk. banyak lagik institusi pengajian macam politeknik, IKBN, ILP, UITM yang kerjaan ya. yuran pun ok2. 


hari tok jak, ada la 5 orang yang mak bapak nya kerja buruh, petani, nelayan, datang.... bawak surat tawaran yang ditawar dari kolej yang sama. YANG SAMA. aku apa lagik, lepas berik penerangan sebagai pekerja, aku berik lah kaunseling dan pendapat sebagai KAKAK dan ANAK... lepas dah tanggungjawab aku, terpulang dengan sidak nya lah lepas ya. 

Sampey kan time aku berik nasihat-nasihat ya, boleh hati aku tersentuh, sebab kesian muka tengok mak bapak dengan penuh harapan hantar anak uruskan macam2 hal mok urus utk sambung belajar.. pakey bas lagik.. ne gik dengan muka inesen ya..muka sik tauk apa2... adoi.. sedey........ 

teringat, time ya aku memang kusyuk berik nasihat, sentuh gik hal mak yang seorang ibu tunggal yang kerja sebagai security gad gaji RM400 jk, depan anak nya yang DEGIL, mok juak pergi. paling geram, ada ka marah mak nya depan kmk orang? maok glak ekot kawan nya belajar kolej swasta ya...... orang senang dik, eboh kira.. 


mok tauk, biak pektikal sebelah aku yang nangis keluar aek mata dengar nasehat ku, eran juak aku. bukan nya biak ya pulang. si anak ya langsung sik kesian dengan mak nya yang ada sakit, lelah carik duit k sekolahkan nya. ne gik biaya anak nya belajar di kolej swasta ya.


aku berik juak lah borang, dan kinek tok, biak ya masih juak pergi ke kolej ya, dan ntah idup ka mati sik ku tauk biak ya. nyusah mak bapak jak.kelak, terdesak mok bayar yuran, sampey terjadi nya masalah sosial.....mintak jauhhh...adoi!

sigek gik, aku geram juak dak kolej2 swasta tok, sukati berik surat tawaran, dah ya, suruh bayar wang pendahuluan lebih kurang RM 200 lebeh. jadi di cya, mak bapak akan lebih terikat terpaksa juak pergi sebab dah bayar. 




pakcik, sekpa rugi beratus, jangan beribu raban. dan ada juak aku dengar, cdak kolej swasta ya, tega- tega nya polah surat perjanjian yang mana, sidak student yang dah daftar, sik boleh berhenti. so kekejaman terjadi.


Tapi kalau mampu, sekpa lah ke cya. tempat belajar orang kaya  jak ya... kalau orang kurang mampu, carik lah peluang lain, banyak... kadang-kadang, ada juak mak bapak yang sanggup hutang dengan cina, ngan sepa2, semata mata mok bayar yuran anak nya nun sana. sidak anak ne tauk....tauk mintak duit jak kerja. dah ya kat cnun enjoyy...  sedeh............... :'(


aku dolok time belajar, kalau boleh sik mok mintak duit, cukup lah duit ptptn yang aku pinjam.sik da glak nyusah mak aku yang kerja jual kuih. bapak ne da gik... (part sedeh tok..huhu) Alhamdullillah, abis juak ku belajar...graduan POLITEKNIK tercinta.. sik juak banyak sidak poli tok makan duit aku. paling-paling 2-3 ratus yuran se semester. .(dolok lah). 


dan yang paling costing, TAMBANG VAN mok ke bandar. yer lah... orang sikda sugardaddy....pakey lah van....... siyes mahal! mahal ya, sik juak aku ingat. hehehe

ya lah, orang susah jak tauk erti susah,..... dan faham kesusahan.. orang senang akan lebih pandai bercakap tentang kekayaan dan menyalahkan pihak lain... 


| kak epa, mungkin ya lah sebab kmk kutip balit bun kfc yang gugok lam keta ktk ya kali.. hahah. kutip jak, p sik makan lah... hahah.. or  mungkin sebab ya, ada manusia yang alih kan b*** tambi dan sambung makan balit. haahahahah|




*google*


mun dah senang ya, dah kerja... perkara paling penting sekalik, mak bapak... beri kesenangan dolok, insyaallah bahagia dunia akhirat=)





pelangi mentari: penulisan yang sedikit emo aku luahkan. kadang-kadang kita perlu kan seseorang untuk luahkan sesuatu........selamat malam. 


4 ulasan:

Aishah FS berkata...

Kadang2 bila kita nangga balit,org yg bekerja bermula dari dibah tanpa ada pendidikan tinggi, jauh lebih berkualiti..berbanding dgn konon yg ada lulusan,tp kualiti sik setanding yang build career dari pengalaman.

usia remaja kedak tok,kdg2 ikut darah muda. nya bukannya sik tauk maknya sik mampu, tp lebih kepada mok ekot kawan2. ataupun mok melepaskan dirik,mok merasa bebas jauh dari mata keluarga. tp once nya dah jejak kaki ke sia,merasa betapa peritnya, nya akan ingat apa yg ktk pesan earlier on...trust me..

Tanpa Nama berkata...

pening palak aku baca tok

pelangi mentari berkata...

benar ya.. kadang2 sidak mok enjot jak. dan sigek, bagi kmk, pengalaman ya penting..

pelangi mentari berkata...

*enjoy*
TANPA NAMA! sepa soh kau baca? aku sik soh pun. hahaha

Nurkilan Pelangi Nok latest !!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...