18 Januari 2011

di saat hujan aku terkenang...

hujan lagi....
hujan...
hujan...

ada sesetengah orang suka hujan. lagik-lagik Noh hujan. tapi nya dah bertunang ngan Miss Nina.. oh tidak! siapa MISS NINA?? teringat aku pernah terkantoi rakan se opis sebab search google dengan menaip "SIAPA MISS NINA?" adakah benda ya cali smpey olah rakan se opis ku tetak?


tapi aku maksudkan bukan hujan ya. ada orang padah, HUJAN ITU RAHMAT.. alhamdulillah, ada yang suka hujan, sebab boleh tidur dengan lena. tapi kalau di tengok dalam konteks orang hidup susah, ada bekalan air, sidak suka hujan sebab ada dapat air free..dapat lah simpan, pakey makan, pakey minum. walaupun kita tok dah zaman moden, zaman fesbuk twitter, tapi ada juak masih orang dalam bandar sikda bekalan air. mun di luar bandar ya boh kira lah. sidak nya akan berebut rebut nyambut air. kalau sik da hujan, sidak terpaksa berangkut air dari bandar, or ber beli ngan orang air. kesian. ne gik lelah berangkut air nak berat-berat. kereta sik da.apa-apa pun sik da.dengan hujan juak, Allah menyuburkan tanaman subur sebagai rezeki. 

HUJAN..

time-time hujan camtok lah bagus, bagus untuk meleyapkan jerebu. tapi musim tok sik da jerebu. tengok jak bulan 5,6 camya. kompem ada. time2 ya lah orang akan menyanyi dengan burok nya supaya hujan turun. ada juak adakan hujan asid. 

selain ya, time hujan camtok lah cerita cinta tercipta.macam lam cerita korea, hindustan, dan agik-agik lah cerita melayu, ada jak wabak-wabak time hujan. part si kekasih mok kongsi payong lah, part putus cinta lah. part menangis dalam hujan lah, part menari lam hujan lah (hindustan lah paling over) adoi! hujan disalah gunakan. dan part hujan jarang juak digunakan dalam cerita hollywood.

HUJAN..

aku suka bunyi hujan nak rintih-rintih. dan takut bunyi hujan nak besar-besar.

HUJAN

aku tiba-tiba terkenang banyak perkara kalau musim hujan camtok. bukan mok melawan takdir, just mok cakap. 

aku terkenang dengan orang nak pakey motosikal, kalau musim hujan camtok, terpaksa sidak redah, sebab sidak sikkan berenti kat bus stop atau bawah jambatan sebab sidak tauk hujan sik kan reda kalau dah musim hujan. cam ne dengan anak-anak nak sidak bawak mbak ke sekolah kalau ya jak kenderaan sidak ada. camne dengan situasi kalau sidak mok hantar anak sidak ke klinik kalau hujan-hujan. makin lah demam. tadik aku tengok seorang bapak bawak anak nya k tosikal, kecik. dalam hujan. pakcik... better pakey bas lah pakcik........

hujan... aku terkenang dengan makcik yang jual kuih, jual sayor, selalu pagi-pagi bukak gerey tepi jeraya, tepi kedey, berjual jalan kaki, sidak sik pat berjual sebab payong besar xda. kalau berjual pun, sik da orang akan beli time2 hujan. kalau hujan, orang akan lebih memilih makan megi kari campor limO kecik.. dak makcik jual sayor ya pun kebun sidak pasti kenak banjir air. abis lah pendapatan sidak.. kesian. 

hujan... aku terkenang dengan rumah yang kenak banjir. kalau ada katil ok juak. macam ne kalau sikda katil.. rumah aku pun kenak banjir.. air sungai adong melimpah ruah.. adoi.. nasib rumah aku atas.. dan aku OK:) sidak kerajaan dah buat parit baru pun sik mampu menghalang banjir yang ada. memang musim.

hujan.. aku terkenang kalau-kalau rumah yang ada atap bocor. basah lah rumah. terkenang ngan mak cik A, dolok time pergi melawat cya, nya padah atap rumah nya bocor, tampal pakey guni jak. susah lah kalau hujan. cam ne keadaan nya kinek tok. harap ada orang dah baiki...

hujan..aku terkenang juak ngan famili tinggal dalam hutan jalan by pass ya. ingat sikda orang ka cya. macam ne ndak keadaan sidaknya.dah aku dengar cya banjir.. sihat ka sidak.. ok ka rumah sidak..

hujan.. aku terkenang juak ngan orang nak kerja polah rumah, bangunan.. ne dapat turun kerja kalau hari hujan. pendapatan pun xda sebab gaji hari. si bapa mesti bingong mok bagi makan apa ngan anak-anak.dah lah yuran sekolah belum bayar..... alahai.. keluh si pekerja kontrak. bukan takat si bapa. si ibu pun ada kerja kontrak. terkenang dengan kisah minggu lepas, si ibu tunggal terpaksa turun, buat kerja-kerja yang lelaki jak mampu buat, terpaksa nya buat. angkat bata, susun bata, gaul simen, angkat kayu.. "kalau ujan, ne pat kerja nak, sik da lah pakey makan, k blanja sekolah...." keluh si ibu. si ibu ya juak terpaksa membawa anak nya umur 12 tahun kerja kontrak sama-sama nya. biak umur 12 tahun, yang sepatut nya pegi skolah, yang sepatutnya enjoy dengan cinta monyet, tok  terpaksa ekot mak kerja kontrak. kemiskinan diwarisi. plis lah makcik. jangan.bercakap pasal kerja kontrak, ada lah sorang ibu tunggal area tempat aku diam yang aku kenal, dolok, nya gemOk lalu.... lalu orang panggil nya "mak gemOk". pas di tinggal laki nya, terpaksa kerja kontrak.polah rumah batu. angkat simen, susun bata dll.. alhamdulillah, aku tengok anak nya masih sekolah. dan paling menakjubkan, kinek tok nya dah kurus! yes! kurus. setegal kerja berat. dan aku malu-malu dan teragak agak panggil nya "mak gemok". sik perlu ekot slim world, sapu mustajab halia, sik perlu pakey detox, sik perlu minum fiber. kerja kontrak dah boleh polah kurus..wow~ cuba lah~

tapi apa yang aku maksudkan di ctok, untuk hidup, semua nya boleh jadi.. usaha untuk teruskan hidup. 

hujan.. banyak juak kenak demam.. terkenang dengan makcik-makcik nak diam sorang2.. kalau sidak demam, sepa lah jaga cdak.. terkenang ngan mak cik A, mak cik B, mak cik C.. sorang2. alahai... siapa lah nak beli kan ubat. camne dengan mak cik C, yang penah cerita nya selalu kalau mok pergi klinik jalan kaki jak. larat ka makcik sakit-sakit? 

nelayan, para penjual ikan... susah mok ke laut tangkap ikan sebab laut pasti bergelora.. bulan lepas ada dengar berita nelayan mati lemas sebab mok tangkap ikan. jangan lah tangkap ikan..bahaya. makan ayam jak k. 

dan time-time hujan camtok, banyak biak sekolah ponteng sekolah. sebab hujan.. banyak demam dan banyak alasan kasut basah.

dan

rungutan?

"yarabi... hujan agik....rosak program!"
"hujan agik! sik kerin lah baju"
"hujan ehh... sejukkk.."
"hujaaan.... sik pat g keja..."
"hujan?adoi.banjir lagik.."


walau apa pun kesusahan masa hujan, sesungguh nya hujan memang rahmat..
jangan lah kita mala merungut kalau hujan.. ya lah manusia, sik penah bersyukur, panas mok hujan. dah hujan mok panas..

dan alangkah bagus nya kan, kita ganti kan rungutan ya sebagai doa... aku tertarik dengan doa tok...

" (Ya Allah, Ya Tuhan kami! Jadikan hujan ini bermanfaat buat kami). "
Tidak selamanya kehidupan itu sulit. Hujan juga menjadi bagian kejadian alam yang diberikan Allah, Hujan yang turun untuk menunjukkan beberapa kekuasaan Allah, diataranya adalah munculnya pelangi yang indah. Hujan juga bisa menimbulkan kebaikan dan kehancuran. Tetapi sesungguhnya Hujan selalu mendatangkan hal yang baik, jika menimbulkan hal yang tidak baik seperti banjir, itu adalah buah dari perbuatan manusia itu sendiri dan sebagai peringatan kepada kaum yang dizalim.

Hakikatnya sahabat sekalian hujan itu adalah rahmat

Dan Dia lah (Allah) yang menghantarkan angin sebagai pembawa berita yang menggembirakan sebelum kedatangan rahmatnya (iaitu hujan), hingga apabila angin itu membawa awan mendung, Kami halakan dia ke negeri yang mati (ke  daerah yang kering kontang), lalu Kami turunkan hujan dengan awan itu, kemudian Kami keluarkan dengan air hujan itu berbagai-bagai jenis buah-buahan. Demikianlah pula Kami mengeluarkan (menghidupkan semula) orang-orang yang telah mati, supaya kamu beringat (mengambil pelajaran daripadanya) ." (Al-A'raf : 57) dan masa hujan, adalah salah satu masa yang afdal berdoa..ya lah Allah bagi hujan.. jum berdoa supaya hidup lebih baik dan diberkati=)

“Doa ketika (di mana doa) tidak ditolak atau sedikit sekali yang ditolak: (iaitu) berdoa ketika azan dan ketika pertempuran sedang berkecamuk (dan dalam satu riwayat mengatakan) dan ketika hujan.” (Hadis riwayat Abu Daud)

dan.. apa yang aku TERKENANG KAN ya, adalah satu dugaan daripada Allah.. apa yang perlu kita lakukan, usaha..doa..dan ikhtiar. dan berdoa lah.
hari tengah hujan ya...


"Semoga Hari ini lebih baik dari semalam. Dan semoga, Hari esok akan lebih baik" AMINN....dan..lastly...Allah sik kan mengubah nasib seseorang itu kecuali diri mereka sendiri yang mengubah nya...ayat ya sering glak aku dengar sejak 2 menjak tok. muhasabah diri..


pelangi: hati-hati bawak keta time hujan. jeraya licin.dan ada jak lah jem, sebab ada exicident. dan peratusan kes lambat masok kerja amatlah meningkat.

Tiada ulasan:

Nurkilan Pelangi Nok latest !!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...