9 Oktober 2010

journey to long lama. DASYAT!!



hai.. aku rasa dah genap sebulan aku sik update blog.last dolok tem raya. tok dah 30 syawal. sok sik da raya gik dah. keadaan aku skrg tok, sangat2222 letih.. sakit badan. aku mbak tido pun sik dapat2 lelap. aku akui aku sejenis makhluk yang susah mok lelap. mok lamak2 baruk tdo. sik macam sesetgh orang, cne palak leerletnding ya juak lah tdo lena. aku sik dapat eh. mok ada complete baraang2 seperti bantal busuk aku nak 2 igek ya, bantal palak, selimut ngan henpon. semua bahan ya mesti ada. mun xda, nang makin susah lah nak tdo.




mcam malam tadik, bermalam di hotel kat Long lama, shiowh. jaik bh hotel ya. seram aku. ada ka aku ditimpak benda halus cya. udah aku sapu2 juak katel ya.maseh juak. ala..  ya ssh nk bgun. ish~ jaik eh. xmok cya gik!.ala.. salu kat asrama kita lalui bnda cmya.  bah.. pahal aku cerita benda sik senonoh tok. mintak pujik jak upa..


sebenar nya kali tok aku mok kongsi sikit cerita perjalanan pertama kali ke Long Lama. cne ya? mesti ramey sik tauk, nak tauk pun sik tauk cne. tmpat ya terletak kat dalam Miri juak. hujung lalu2. masok daerah Marudi, limpas Bakong. Bakong ya cne gik? Bakong ya, mun nak gi cya, limpas k jalan lamak. limpas ladang2. perjalanan ke Long lama ambik masa 4 jam. MUN CUACA OK. mun hari hujan, memang ambik masa dalam 6, 7 jam. 


lain gik mun dak lori2, kadang2 ambik masa berminggu2 mok smpey ke tempat long2 ya.. ne ndak, JERAYA SIK BAGUS. jeraya tanah becak, TEROK sangat2! kadang2 cdak lori2 ya diam tepi jalan mun hari lembab dan hujan. sik dapat terus kan perjalanan, mun teruskan, alamat nya terbalit lah lori ya. serius. sangat terok. bayangkan perjalanan mekorang, mun jalan 4 jam ya, 3 jam ya lah terhentak2 lam keta. harum bulak lah buah pinggang leh terpelanting kali aaa...




dasyat. sakit2 bdan akibat nya. memang bahaya bagi orang mengandung. warning. dan kejadian keta mekorg berpusing2 tek nang meng fobia kan aku.pusing 2,3 kali ya bro... tanpa sik sedar aku terpegang erat tangan pak ustad sebalah. ish!!


serius. aku nabes. nasib sik terbabas ke babas. Alhamdulillah selamat. hidup gik aku time tok. boleh tgok la gmbr nk sempat aku ambik sepanjang perjalanan.


tengok sik? terok kan. ya time panas ckit.mun hujan. terok sekali. 




pic tok ambik dr google. tapi nang gmbran camtok. serius.

akibat keterokkan jalan raya ke cya, sampey kan ada org polah banner gik ya, menunjukkan ketidakkan puasan penduduk cya..emm.no komen.hehhe





kesian cdak merintih mok glak jln cya di bgus kan lagi. plis la... harap ada pihak ambik tindakkan.insyaallah, ada ya klak.elek2. sebab apa, kawasan cya, banyak penduduk dah, ne gik dak ladang2 sawit, dak pihak nak cari gali minyak, gas ada juak. boleh jadi kawasan perindustrian.serius. mun torang search pasal long lama pun mejo cerita pasal jalan raya di cya. isu dari zaman ne ndak ka belum settle. ya aku cerita tentang jalan darat. jalan sungai ada juak. 3 jam ke long lama dari marudik. mun jalan belon. takat tok xda. harap ada lah. kesian cekgu2 cya mok ke bandar. 



okeh, ya aku baru cerita pasal perjalanan ke cya. penduduk long lama ya mejoriti non islam. terdiri dari suku kaum kayan banyak. orang islam, ada la dalam 50 ke 60 org cmyal aku rasa2 la.sik juak aku kira. nang ckit. 




mualaf pun ada dalam 17 orang. dekat cya, yang meramey ka penduduk islam cya adalah di kalangan cikgu2 jak.. mejoriti cekgu semenanjung. nang nasib cdak dapat cya.berbakti ngan anak2 pendalaman. untong juak bah cekgu, tambah elaun hidup susah dah seribu lebeh aku dgr. ok lah ya cekgu... lak2 leh minte posting bah.;) jgn jak cekgu2 ada nk munoh dirik oh? hehe. mun cdak cekgu2 tok nak ke bandar Miri nang costing, sorang dah Rm 60 pakey prebet. mun pulang balot dah berapa? darab jk. 




sigek hal aku etok bah, kat sekolah rendah cya, sik da di ajar subjek agama islam, sebab pelajar islam da dalam 10 org. wow~ buleh kah begitu? dah lah penduduk cya memang kurang ilmu2 agama, sebab xda orang yang sanggup ajar ke kawasan cmya. entahlah. aku just etok jak. surau pun belum ada,yang ada penempatan sementara surau. ya baruk aku temu surau kat rumah kedey atas. insyaallah. ada ya kelak. apa yang istimewa kat pekan kecil long lama ya. sejuk2 jk ctok. sebab tropika. yang lain macam biasa macam daerah2 lain..








bah.. ok lah..aku sangat2 letih. kesimpulannya aku memang enjoOy benda2 camtok..dapat merasai, melawat dan kerja2.. bai~














2 ulasan:

Yann Mazian berkata...

best keja gya eyh. x renah kat ofis. mek mok juak eyh. mek boring dah keja dok opis jak.. huhuhu

Sue Andy's berkata...

mok ku ngaja sia lak sun

Nurkilan Pelangi Nok latest !!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...