28 Mac 2010

demam facebook tiada ubatnya..



hai kawan.. apa kabar.. harap korang sehat2 jer.. ade yang demam ker? ala.. kesian~ rajin2 la minum air suam yer..maklum lah, cuaca yang tidak menentu. dan kepada yang belum demam tu, jaga kesihatan k. agak la jugak pelangi tak update blog. Hmm, asyik2 ayat tu jer pelangi ulang..ehehe. maklum lah~ masalah kemalasan dan ditambah lagi dgn kerosakkan modem~ huh~


ok lah... entry kali ni pelangi nk cite pasal FACEBOOK a.k.a FB. ha, pasti sume ada fb kan?? yang mude, yang tua, suma ada...ini lah dikatakan DEMAM FACEBOOK.. bahaya penyakit tu.. tak de ubat lagi setakat ni...


siapa la yang wujudkan kan Fb ni..pelangi cri2 lah kat dlm internet.. dapat dah.. org tu yang bernama Berdasarkan kajian, Facebook di asaskan oleh seorang graduan sains komputer dari Universiti Havard iaitu Mark Zuckerberg.



Zuckerberg adalah anak pasangan yahudi.Facebook telah di lancarkan dari Zuckerberg pada 4 Februari yang bertujuan memudahkan mahsiswa Havard berhubung antara satu sama lain. ha..tu lah secara ringkas nya psl sejarah Fb ni..harap pembaca tak mengantok membaca sejarah itu yer..hhehehe..

tidak di nafikan juga pelangi ade Fb.. dan siang malam fb jerrrrr..takde keje lain.. sehari tak bkk fb, rasakan tak lengkap hari anda kan? selain pelangi, anda suma pun begitu.kan?? kan?? hehe. tak tau lah kenape.. pendapat pelangi, hanya FB jer teman sejati yg dapat isi masa lapang terutamanya gadis single mcm pelangi..(promote2) hehe. yer la.. kalau nk mengadu ape2 nk mengadu ngn siape? tak kan kat balai polis atau kat ADUAN RAKYAT..hnya kat fb jer suma isi hati diluah kan dgn meng update status. anda pun begitu kan????


perasaan marah. gembira, sedih, lapar, sume nk di share kat kawan-kawan fb.. dan balasan komen amatlah diharapkan. tu pun kalau ade yang komen, kalau takde.. ha, mula kecil hati..cakap tak glemer la.. hahahahaah~ selain tu, pelangi suka lepak kat fb sebab dapat sharing sesuatu, gketawa sorang2 (gila), tgok gmbr org, komen2, loya burok, dan mengetahui perkembangan terbaru kawan-kawan kat fb.. ade yang dapat awek/pakwe baru ke, yg break up ker, ha..tu pelangi suka baca..heheheh.(poret)....fb memang best!!


ade jugak yang buat bisnes dlm fb, macam bisnes tudung ker, baju ker, kat situ kita bleh tahu fesyen2 terkini..hihihi. dan pelangi suka fb kerana dapat bertemu dgn kawan-kawan lame, boypren2 lame yg dh besar pjg tu..heheh.kalau dh jmpe tu, tegO sekali jer.. pas tu takde nk tegO..komen status pun tak.huh..BUANG BATU~. tu pelangi tak suka..:p.. dan fb adalah tmpat mencari jodoh yang tidak boleh dipercayai..hohoho. selain dpt kenalan baru, ade gak yg "mengenjen" dalam fb ni.. jumpe pun tak pernah, enjen2 lagi..huh.bahaya..tapi kalau kena kat org yg baik2..ok la tu... truskan..:)


yang pelangi tak suka, mane nk kaya raya menjadi jutawan, ade la cbok2 buat iklan kat ctu..ish..menyemak jer... mcm ayat2 "kenape ssh nk bekerja?? jum buat buat nonstop dapat satu juta sehari.." haaaa..ada ka patut??. tak logik.merepek..pelangi tak suke lah~ serius.. tapi tu hak mereka yang nk cri income sampingan. ade jugak pelangi delete mereka2 ni dr friend pelangi.huh..

selain tu ada yg pelangi tak suka mereka yg bergadoh dlm fb.. tak patut..sebab bagi pelangi, fb adalah tmpat untuk eratkan hubungan dgn rakan-rakan, tmpat memberi pendapat, dan bukan tempat sindir menyindir.. hati2 lah dgn kata-kata upadate status anda supaya tidak menyakiti hati kawan-kawan anda..dan pelangi nk minta maaf jika ade status pelang yg menguris hati dan perasaan sape2 k.. mana lah tahu ada yg tidak disengajakan..pelangi hanya lah manusia biasa yang makan dgn menggunakan tangan.


di Fb jugak, adalah tmpat untuk menyiasat. bkn stakat polis yg nk siasat2 ni..kadang-kadang ada yang buat fb 2 acc, tu lah cara nk siasat seseorang atau pun saje jer nk buat 2 krn terlampau byk peminat atau pun satu utk private satu utk umum.ha.. pilih lah mane satu..hehehe.

dengan wujud nya FB , kajian mendapati semakin laku rangkaian broadband. sebab org cri laen semata-mata kerana Fb.. say thnk you kat fb..:p



tapi... yang baik, pasti ade burOk nya.. situ lah tmpt menipu, situ lah tmpt bergaduh, porak peranda kan rakyat, bangsa dan juga agama.BAHAYA. sesuatu isu tu, tak yah lah di besar besar kan kat fb tu, tak kan lah kerana nila setitik, suma jdi biru..ha...betul ke peribahasa pelangi ni? hehe. dan konsep satu Malaysia pun akan pudar kalau berterusan kutuk mengutuk atr satu sama lain..oleh itu... kita sbgai satu Malaysia perlu menyelesaikan sesuatu isu dgn sebaiknya dan bkn cara yg akan mengeruhkan lagi keadaan, ok???

Jahat nya Fb ni jugak kita bleh lihat kat ofis2.. ade pekerja yg tak fokus dgn kerja. ber fb jer..asyik2 bukak fb.. keja suma tertangguh. tu lah yg buat sakit hati tu,, silap2 ada gak cmpany yg BLOCK laman FB nih... hahahha.seperti kat cmpny pelangi tu lah.. tu lah cara terbaik management buat bagi mengatasi pekerja yg lalai dan leka itu.hahah.rasakan. tapi, bagi yg tak dapat hidup tnpa fb tu, bleh la ambik cara lain dgn bawak laen dan laptop sendiri, or via hp jer, kan senang??? hehhee:)

dan jahat nya Fb boleh melalaikan kita dripada melakukan ibadah solat 5 waktu. tgh2 leka, solat dah ditgal..ish2.. Allah marah tau..Fb2 gak... kewajipan jgn lupa k...

dan jahat fb boleh gak melalaikan kita dripada kerja-kerja hakiki seperti, cuci baju, masak, tak makan, dan kja2 rmh yg lain. ada gak yg mengabaikan anak-anak kerana fb..hehehe.tu dah terok tu...jgnlah begitu...

tapi kesimpulan nya..ber fb ni byk kebaikkan drpada keburukkan. dan fb membuat hidup pelangi lebih warna warni~ thanks FB...

dan kerana FB, pelangi amik gmbr yang rasa cantek nih~ tertera kat profile pic FB pelangi... heheeh.. dan kerana FB senyuman pelangi menawan..ceyyywaaaahh~ *nyampah*





*maaf jika entry ini membOsankan anda*
pelangi manusia biasa yang tidak suka memakai lipstick





1 ulasan:

Nadya ©™ berkata...

suka maen game jek kat fesbuk..update status tu jarang²..hehehe

Nurkilan Pelangi Nok latest !!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...