14 Julai 2012

tinggi-tinggi gunung kinabalu tinggi lagi sayang sama kamu =)





hai... long time no see. penat dan letih bercuti dari lawas miri. miri ke sabah. baru lah rasa bercuti. 1st time u ambik cuti dalam tahun tok. sememangnya ada dasar seorang wokerholik! time bercuti pun kenak bawak laptop untuk siapkan repot dan hantar ASAP. omaigos.

oh ya. terasa ingin bercerita tentang percutian 2 minggu berturut aku. saja jak. nak ngeso bahagia. hahaha.

minggu lepas2 aku balik lah ke kampung aku, Di Kampung Kuala Lawas. lamak juak lah sik balit. paling last raya tahun lepas.kebetulan big bro aku balek sarawak. pew. ~dan ada sesuatu aku intai kat lawas ya sena nya. yak itu.

ya ini dia.


wif lovely cutie farah. my anak buah.



oh bukan nak tunjuk muka. act ada satey sipitang kat depan atas meja ya. siyesss kawann... balik tahun lepas, lelah2 pegi sipitang yang setahun sekali, boleh satey cya habis. meleleh aek lior jak tgok batang satey yang orang dah makan. akhir nya.erkk.. alhamdulillahhh.. =) sampai hajat.

n lastly, percutian 3 hari 2 malam di kpg halaman ku
 &
owsem place!
*walau jalan berliku... karna kau kekasihku.. hingga ke akhir.. hayat... "
hahahaha




okeh2. mesti torang sik sabar baca cerita aku mengenai dejavu di Kota Kinabalu.



emangnya nang ngam nama ya. sebab kita akan mengigau ngigau dengan keindahan Kota Kinabalu. dan mengharapkan kejadian ya berulang. no wonder di KK ada Jimmy pelikat. eh? ok. sikda kaitan.





TIKET


sekali aku mok cerita macam ne boleh aku sampai ke KK. tok gara2 tiket murah KK. FYI, aku beli tiket, pada 23 SEPTEMBER 2011.lamak glak2. yaa.. mok dekat setahun yang lepas. siyesliiiiiiiiii. suka tareh ya. =))) bukan sebab terbeli tiket, tapii... <3 .

aku beli tiket yang free seat. tapi byr tax.. ada lah dalam rm55 seorangg... pegi dan balit.


so, korang.. siap2 sedia kalau ada jualan murahan begitu ya. act, beli pakey kawan aku ada 3 orang gik. dan semua 4 orang. tapi, memang ada yang sik pegi tok. so, tinggal lah 3 orang. kita hanya merancang, Allah menentukan. hek2.

teringat dengan suatu dialog dengan pakcik teksi di sabah hari tu:


kamiorang: pakcik, kalo pigi airport dari sini berapa minit? tidak jem ka? 


pakcik teksi: semua nya bergantung dengan ketentuan Tuhan. mana lah tahu kalau ada banjir ka, apa ka masa tu.. kita tidak tahu. 


kamiorang : oh. betul juga aaa :p





dan jangan lupak amaran:

BELI SEKALI DENGAN BAGASI UNTUK PERJALANAN BALIK.

jika tidak, anda akan menyesal seumur hidup. harharharhar

ok. settle pasal tiket. 


hot seat uuuuu!!!






HOTEL/TEMPAT BERTEDUH



Kita fikir pasal hotel. Mok kenak rajin mengkaji pasal hotel tok. Yang rajin mengkaji, kawan aku sorang tok. Nya kaji dari segi, harga, tempat sama da strategik mau ke mana2 sebab tiada kereta ku bawak kaw jalan2. Dan keselamatan bersama.

jadi kami orang pilih PROMANADE APARTMENT. suka saya ingatkan di sini, bahawa, promanade ya, ada 2. satu HOTEL dan satu lagi apartment. yang hotel ya, jgn di agak kalau bajet ehem2. mahal. better apartment. murah dan bersifat kekeluargaan. ini kerana, apartment ya, complete katil, dapur. ampaian baju. semua ada. kalau mok bermasak, bawak sekali periuk sendiri. Dan jika berminat, sila layari


untuk tempahan. haritu kamiorang tempah guna online, dan bayar guna VISA. Ya lah murah sampai RM50 semalam. Aku guna debit kad, kad bank islam aku dan ada nama VISA rah kad ya. janji ada usin $$$ dalam ya, semua nya OWKEY bah kalo kaw.

kalo kaw beli terus, cash. mahal. RM 110 semalam. 2 kali ganda bah kaw.


walaupun tahap bukan 5 bintang hotel ya, tapi OK. ye lah kan, masa kita habiskan dengan jalan2, dan rehat malam tido jk kita di hotel. kita kalau mok tido jak di KK. bgus tido rumah bah kan?


lebey kurang begini bah.. 


tiket, hotel dah settle

seterusnya:

TEMPAT MAU LAWAT2

perkara tok lah paling penting sebab akan menentukan samada percutian anda adalah kenangan ataupun sesalan. mesti rajin search internet tentang cne tempat best.macamne mok ke cya. cara. bagaimana. dan kos. semua perlu tauk. contoh. mcm kamiorang mau pigi Pulau Manukan dan pulau-pulau sewaktu dengan nya. search internet. blog2 orang banyak cerita pasal ya. dan bertanya dgn kawan2.

macam mana mau pigi pulau manukan? ok. 1st sekali. ambik teksi, mintak hantar ke Jeselton Point. tempat kita nait bot ke pulau. mcam dari hotel kami, ke cya.RM12 sahaja. 10 minit. Di Jeselton Point ya lah tempat macam negara org puteh. owsem. di cya lah orang selalu bergmbar di pondok telefon merah. akhir nya. cita2 aku tercapai. 


dalam hujan aku bergambar tok hoi. kejeron.


dah sampey ke Perhentian Jeselton tok, masuk lok geng, beli tiket. nya macam tok. torang  boleh pilih  agen bot ne yang torang suka. dan peringatan, jangan terkejut kalo torang masok2 jak pintu tempat meli tiket ya, seakan akan macam banyak peminat. setiap kaunter yg ada 7 ke 8 kaunter jual tiket akan berebut bisin2 soh torang ambik cdak jadi pemandu torang. so sweet. 


kami memilih SUMMER CRUISE HOLIDAY. ok sevice nya dong. cdak akan conduct torang pegi dan balit. di setiap pulau. cdak ada pekerja yang boleh jaga torang.  Bayaran? ok. murah saja jika dibandingkan dengan kebest san di sana. secara keseluruhan nya, setiap sorang complete pakej jaket keselamatan renang, alat snokeling (selam dalam aek supaya nampak ikan) ialah RM60 gyalah.perjalanan ke pulau, ada lah 15 minit cemya. lamak juak. seram lah juak kat tengah2 laut.

masa untuk ke pulau, bila2 masa. tapi better pigi pagi2. dalam jam 8 pagi. dan cdak akan set jam, jam berapa cdak akan ambik kita. jangan risau, kalau hilang cdak akan carik. memang cdak jaga customer daknya bagus2. 


yeah bot ini kami yang punya. best dak tok. nya bagi peluang kita pandu bot sendiri! bestt..




dinasihatkan:
- sana ada 3-4 buah pulau. tapi pegi jak sebuah pulau dah cukup. Pulau Manukan jak ka. sebab, sama jak rupa nya. aktiviti pun sama.
- bawa makanan sendiri banyak2.tapi sik kan ada masa dengan makan2 ya sebab korang lebih teruja bermain di pantai.
- bawa tuala, baju mandik (jika mok mandik)
- bawak roti paon pakey tarit ikan dekat or makanan ikan (tapok2 takut cdak penjaga cya marah bah) hihihihi.

gambar hiasan:


jernih nya air. nampak ikan!!



tang bena jak upa menyelam?

mainan perasaan. cetek jak sena nya ya..




time kamiorang pegi ya, nang mostly rame glak2 orang luar negara datang bercuti. orang korea? banyakkk.. rasa2 di jeju island kalo tutup mata dengar cdak bercakap ter oppa oppa. orang area dak dak arab, cdak kazakstan ka pa nama nya, nang rame. ter habibi habibi jak cdak. adoh2. seksi ya boh cakap lahh. fuhhh.. kalau bawak suami, memang suami sik pandang bini nya. memang mata ke arah situuuuuuu... hahaha

wow~

pokoknya. asik sekali. boleh tengok ikan time kita snokling. macam dalam aquarium! boleh berangan macam kat luar negara. huh. cakap pun sik guna. 


BERBELI BARANG OLE2


ya hari ke 2 kamiorang di keykey bah. hari ke3, kamiorang habiskan masa untuk mengepakkan kaki jln2 raon bandar keykey. ye lah kan, tiada kereta ku bawa kaw jalan2. 

tempat best soping, 1 Borneo. org cakap, tapi sik pegi sana. sebab jauh bah ituu. kamiorang pigi area wet market. khas untuk torang beli pusuk murah, beli kopi tenom, beli mangga pilipin di tamuk pilipin, beli kueh cincin, beli keychain. nang sederet kede ya di cya.

pasar filipin jual mangga


nasihat soping barang:

- beli di pasar malam saja. ulang pasar malam murah! murah! murah! murah! jangan beli mutiara, keychain, pin baju, pin baju lelaki mutiara, gelang mutiara, beg, baju I LOVE SABAH/KK di tmpat lain selain PASAR MALAM. ya PASAR MALAM. 

kalau mau soping barang2 branded, di Suria Sabah ada. centre point, banyakk lahh.. itu baju2 barang2 semua da. 


@ centre point sabah. tingkat 4,karoks kejap di sabah bah. saja mau try soun sistem di sabah ;)

antara ole2 nya ialah...



kalau mau soping tudung, baju, kain bau kurong, ada di sekitar pasar nda jauh dari area pasar malam. murah2. sama mcam rega di keyL bah kalau kaw.

MAKAN

kalau makan, area cya2 juak ada kedai. sedap.. kede banyak2 kerusi. aku pun sik tauk pa nama kedai ya.sedap dan murah. dan jangan lupa try tok. wajib! rumpai laut dengan nama pa ka benda hijau2 ya...



satu lagi. kalau makan, kat waterfront pun okey. waterfront ya terletak sik jauh dari wet market, after pasar filipin. nang fresshhh.. pilih2 ikan, udang, kuno, kerang. dan cakap saja mau masak apa. sebab seafood2 ya, memang datang dari laut terus ke gerai. sebab kapal ikan memang betul2 belakang gerai makanan di cya. 


waterfront KK


rasa nya habis cerita ku tok. kalau mau bercuti, tempat pilihan paling best n simple ialah di KK berbanding di KL itu..sebab lebih kepada alam semula jadi. banyak lagik lah tempat best di Sabah. Kundasang pun blom pigi. area gunung kinabalu pun juga belum. kalau daki gunung ya, kawan aku cakap susah ckit. mok reserve dolok awal2 setahun gya. betul ka tu? tapi kalo kaw mau jln2 area bawah2 gunung tu, boleh juga cantik itu bah.



okeh. percutian habisss. balik MIRI!! miriii kami datanggg~

ada ndah pramugari asir asia bertudung??


Kesimpulannya 

- kalo mau teringin bercuti, jalan2,lebeh baik time single2 cemtok. senang berjalan. mun ada anak, susah mau jalan. ataupun mau hanimun ok bah tu.

- kalo mau beli tiket awal ajak kawan ramai2 dulu.ramai2 sbb takut ada yang nda jadi pergi, kawan2 lain ada juga.  jangan fikir cuti sikda ka, sikda bajet ka, ya belakang kira. kelak pk nya.money lender ada di mana2. hahaha.

- bajet kalau bercuti tok, kira2 tolak tiket, RM 300 dalam tangan pun oke bah. makin ramai kawan2 pegi, lagi bajet. sbb kongsi byr teksi, hotel, makanan.

- kalau berjalan jalan di sana kaw jangan pakai slepa cantik2 tinggi2 bah kaw. pakai saja selipar jepon. tada guna mau semat2 kalau mau menikmati perjalanan yang slesa. 

ok lang. sleng pun sudah sleng sabah bah. kalau siapa2 nak pegi, minta khidmat nasihat. boleh tanya ok. pm emel. dan sebagainya.


bai. selamat berpuasa=)






1 ulasan:

sofeafaudzi.photography berkata...

promenade apartment ya nang bajet. mek penah diam sia skali ngn kawan2. nang muat bhimpit 8 org.. haaa

Nurkilan Pelangi Nok latest !!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...