6 November 2011

sedangkan lembu menangis, apatah lagi manusiaassalammualaikum.. oh what a day~ selamat hari raya aidiladha kepada sekalian alam.. baru jam 8.05 malam. keletihan yang terlampau. maklumlah, dari pujut ke bekenu, ke niah, tudan, lutong, pujut tg batu. dan home sweet home. ingin tidur, kuatir akan terbangun tgh malam kelak mengakibatkan insomia di tangah malam. manusia tok memang pelek.

oh hari raya aku? sekadar menyambut hari kebesaran dan kesyukuran. alhamdulillah dapat gik beraya bersama ibunda tercinta walaupun pagi2 dah emosi ntah apa kah.. hahaha. dan pegi open house kawan-kawan. terima kasih menjemput. ini saja yang saya ada:')

dan mok di jadikan cerita. bagi yg jahil. or lebih elok, terlupa. hari raya korban tok lah adalah hari kita umat islam memperingati pengorbanan Nabi Ibrahim utk tunaikan perintah Allah dengan kesabaran nya menyembelih anak nya Nabi Ismail. sedangkan kita menangis tengok lembu yang bukan siapa2 bagi kita. apa tah lagik seorang bapa 'mengorbankan' anak nya. 

terima kasih kepada bos ku yang mengajak pergi tengok majlis korban di Masjid Muttaqin Bekenu. walaupun 1st cam sik redho jak mok pegi. dan hari tok la pertama kali aku tengok lembu kenak sembelih. serius 1st time. teruja memang teruja. di masjid bekenu tok, kalo sik silap aku, ada 13 ekok lembu kenak korban hari tok. alhamdulillah. dari tahun ke tahun semakin bertambah. menandakan kesedaran dan kemurahan rezeki kita. 


su, rin, efa. puan bos amik gmbr. heheh.muka tok la tungkus lumus mengangkat daging lembu yg berat ya. oh my~ tinggal tulang buat sup tulang jk mek3! :pdengan anak didik... long time no see la..time lembu-lembu ya di turun kan ke tanah, mata sidak nya seakan akan melihat kita. sayu jak mata nya. kawan aku cakap, lembu ada aek mata. aku heran. eh ada ka?? ok. aku tengok sendrik, depan2 lembu ya kenak sembelih. serius ada!! lembu ada aek mata. aek mata nya bertakung.. seakan2 redha dengan pengorbanan ya. puan bos aku cakap kelak, di akhirat lak, kita akan jumpa lembu korban kita lengkap dengan anggota nya. jgn riso. sebelum penyembelihan berlaku, pakcik yg tukang sembelih baca takbir, dan sebut nama orang yang polah korban.. dan ada gik la.. 
pewwitttt.. steady lah pakcik jamal! ;)


ucap alhamdulilllah (:kalau tengok korban, plis jangan tengok pada mata lembu


sebab akan memilu kan hati dan perasaan.akibat kejadian darah ya, sik sangka boleh suruh orang yang melihat menitiskan aek mata. orang nya adalah epa chepa. haha. serius nya nangis. heraaannn.. phl nya sedeh ndah? nya nangis, tapi nya kata;

" sik boleh nangis or kesian mun tengok lembu ya kenak sembelih, kelak sik boleh di makan daging lembu ya kelakk....."

aku... :  *heran*

1st time dengar camyaaaa... kawan2 lam fb aku pun kata. SIK BOLEH KESIAN. KELAK SIK BOLEH MAKAN..

perkara membuat aku ter etok etok. dan ter ngiang2. selamak aku hidup sik pernah dengar camya.. tengs for the info. so, aku apa lagik. tanyak terus dengan Ustaz M di tempat kejadian. di tetak nya gik ada dengan soklan cepumas aku.  nya kata..

 "aih.. ne ada... rugi lah sik makan daging ya, mun sik boleh, berik kmk, kelak kmk makan.." hahaha. ada gik la sambung nyaa... dah aku pun tanyak, mun kita KESIAN? 

"boleh kesian... kesian tok lumrah fitrah kita manusia.. yang penting redha, ikhlas, dan syukur... "


ok ya jawapan ustaz sorang. aku sik puas hati. aku tanyak gik ustad nak sorang ya...tetak juak nya.
nang k tetak jak soklan ya. hahaha
"boleh makan.... sik da nas2 yang padah camya.. memang manusia ada sifat kesian camya.. "

aku : errr... konfius. plis...

tapi ya lah kan, jangan lah padah kesian, kita ucapkan alhamdulillah dan berzikir.. 


FYI~

Cara pembahagian daging korban. sik boleh bagi2 sebarang tau~

1) satu bahagian utk di makan oleh dirinya dan ahli keluarga
2) satu bahagian disedekahkan kepada fakir miskin
3) satu bahagian dijadikan hadiah rakan, jiran, atau siapa2 sekalipun mereka yang kaya

paling afdal sedekah kan kesemua daging kepada fakir miskin, dan diambil sedikit sahaja utk diri nya dan org2 yang lain. dan afdal jika kita memakan hati lembu korban. 

okeh sambung cerita tek. jauh perjalanan mekorang haritok. balit dari bekenu, singgah ke masjid Ajjabar Niah. ambik daging korban utk di agih ke rumah fakir miskin. oh my Allah.. dah hujan lebat. pakej angin ribut petir aku, puan bos, efa, dan rin redah. all ladies. orang rumah aku asyik2 mesej, call tanyak cne. apa, nya kau ingat aku tok jalan kaki? pakey kereta la.. sik perlu di riso.ada lah dalam beratus kilo mok di hantar dari rumah ke rumah. dah la hari yang gelap, hujan. plus ribut. sabar jak la.. alhamdulillah. ada lebih kurang 10 fakir miskin dapat daging korban. ya lah kan, orang susah, jarang nak merasa makan daging, sekali berik, ada dalam 7 kilo seorang..boley makan sebulan ya makcik... 


makcik pakcik tersenyum gembira dan syukur. berbaloi rasa kenebesan ribut, kepeningan dengan bau lembu, kelenguhan angkat puluh2 daging ke rumah dengan tengok senyuman dan ucapan terima kasih sidak... =') torang patut rasa camya tau~

seperkara, time2 ribut ujan camtok, memang patut ke rumah sidak yang kurang mampu ya. aku masih ingat2 muka beliang2, nebes sorang makcik tok tadik, nya padah.. time ribut2 camtok sik senang hati nya sebab takut rumah nya kenak timpak pokok. dah la pondok kecik. yang tinggal cya orang tua ya ngan cucu nya. apa lah jadi kalau rumah sidak roboh. ya Allah.  lindungi lah sidak nya. kalau aku badang, nang dah aku cabut pokok tepi rumah sidak nya. huh~ 


ok lah. rasa kurang menyihatkan jak badan tok. maybe kenak hujan tek.. masa untuk rehat. akhir kata, jangan salah erti kan ayat KORBAN. berkorban ke jalan yang diredhai Allah.

Pelangi: korban perasaan  boleh?
lagi pasal  LEMBU...  klik CTOK 
jangan cakap lembu bodoh ok??.

Tiada ulasan:

Nurkilan Pelangi Nok latest !!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...