Cili boh /(nak dalam bungkus , singgit jk sigek ya) mun nak pedah kah seteangah..ikut suka hati la…
Asam jawa..ikut suka suki juak.. (air asam jawa jk ambik..bijik buang..mun sik mok buang, simpan la k kenangan…:P)
Gula sikit..ikut suka sama suka la…
Then…bawang besar…ikut suka nya la…
Bawang merah (blen..mun mls.. tutok k lesung batu) kah la dlm 5 biji ka..
CARA-CARA
SAMBAL Mula2…ikan pusuk belah..bagi 2.mun malas..(besala kita org bujang nang mls) mli la pusuk nak dah di bukak kat pasa ya. Boh cuci..bia jk nya asli gya. Goreng lok pusuk ya…= rangup. Pasya..kuali lain.kah minyak lam kuali…sedang2 la ikut naluri torang. Kah bawang merah..goreng. Then….kah cili boh. Pasya..kah air asam jawa…kacau hingga pekat..kah GULA…
Dah nya pekat jak..kah la PUSUK…pasya……….. Last kalik…kah la bawang besar.. Jadila sambal nasik lemak.
NASI LEMAK
BERAS ikut kehendak pasaran nk mok mkn Santan satu peket (kacau lam aek lok ikut sukatan aek last kalik msk nasi)
Halia ckit jk. Daun pandan..(mun mok..mok..mun sik sik….)
Masak nasik cam besa la..lewat juak mun sik tauk…. Halia dan panda tek potong kecik2..kah lam beras.. Last kalik..kah air santan..(mcm msk nasik besa)
TELUR
Ha…rebus jk telo ya smpe keras..cam besa…dh ya..bukak kulit telo..belah 2(ish tok mok di aja??) n…..mok memeriahkan lagi nasi lemak ya tek..kah la TIMUN…IKAN MASIN…p/s: apa-apa pertanyaan..sila hubungi kauter pertanyaan di mana2 kawasan berdekatan samada di mall..hotel..airpot.. ..etc…
Tiada ulasan:
Catat Ulasan