Dear my blog….
For my next entry.. su mok kongsi
May be resipi tok lain dari yang lain..iaitu..
HOW TO MAKE BELACAN..
Sounds pelek kit.. mesti rame nak sik tauk cmne belacan terjadi..
So..su mok cita la.. al maklumla..musim polah belacan nektok
For the first step…
Mula-mula… asal usul belacan adalah daripada udang kecik yang di beri nama bubok..
Skarg musim bubok.. setiap tahun , pada awl tahun..genti byk bubok..musim pnas la kira nya bubok menampilkan diri nya tek..
Ok..mun di Miri..bubok boleh di dapati di pasar ikan ada juak… kat cne2 pun ada..
P besa nya ada dijual di tepian sungai/waterfront…seperti Pantai lutong..and ada juak nak pegi rumah ke rumah…
Tapi…pada kali tok..mekorg bli bubok depan tamu pun ada..cdak berjual dalam lori..
Mak su bli 3 kilo jk…coz mahal la..RM 4 sekilo bagi bubok gik fresh. Mun fresh, pat polah cucor bubok…
Picture was taking by su, semasa proses berjual beli bubok dilakukan..
Then…semestinya la bubok akan di bawa ke rumah…(bau la rumah….huhuhuhu)
Bubok perlu di cuci dolok 4 buang segala uras2 yang tidak berkenaan dengan bubok..
Kemudian bubok akan di jemur selama 2 jam selepas di kah garam..…
Next. Bubok akan di angkat, akan di tumbuk dengan lesung sehingga lumat lumit…
Selepas di tumbuk, bubok di jemur sekali lagi..
Selepas jemur..di tumbuk sekali lagi buat kali yang terakhir…
Kemudian…. Jadi lah belacan..ikut citarasa la camne nk bentuk
Then….tercipta lah makanan malayu yang di beri nama
SAMBAL BELACAN
mun mkn..sekali ada sambal belacan..memang selera.. di tambah lagi dengan ulam ulaman seperti petai dan spesis dengan nya..
Yum….yum…………….^_^
Tiada ulasan:
Catat Ulasan